U bent nu hier

Klik hier voor heerlijke snack komkommer gerechten!

 

Pitabroodjes gevuld met komkommer, tomaat en feta

pitabrood-komkommer.jpgLunch
Voor 2 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Dieet: Vegetarisch dieet


Ingrediënten
 


Bereidingswijze
 

Maak de pitabroodjes vochtig en grilleer ze tot ze opzwellen en lichtbruin zien. Halveer de gewassen komkommer, verwijder de zaadjes en snij deze in blokjes. Was de tomaten, verwijder zaad en vocht en snij ze in blokjes. Meng de tomaten, komkommer en feta in een kom en breng op smaak met zout en eventueel nog wat peper. Vul de broodjes met de salade. Geef de overgebleven salade er apart bij.



Broodje met komkommer-aardbeiensalade

komkommeraardbeiensalade.jpgLunch voor 2 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Dieet: Vegetarisch dieet, Lactosevrij dieet, Cholesterolbeperkt dieet 


Ingrediënten


Bereidingswijze

Was de aardbeien, indien ze uit blik komen laat ze dan even uitlekken in een vergiet. Verwijder de steeltjes en snij de aardbeien klein. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadjes en snij de komkommer in dunne plakjes. Snij het bosuitje in dunne ringetjes. Was de blaadjes sla en dep ze droog. Roer in een kom de mayonaise met het citroensap, 1 eetlepel water, de basilicum en peper en zout naar smaak tot een dressing. Schep de aardbeien en komkommer door de dressing. Snij de broodjes open en verdeel de blaadjes sla over de onderste helften. Schep de aardbeiensalade erop en leg tot slot de bovenste broodhelften er weer op.



Griekse salade

griekse-saladee.jpg

Bijgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten


Ingrediënten


Bereidingswijze

Halveer de tomaten en verwijder de pitjes en het sap. Schil de komkommer en snij deze in de lengte door. Schraap er met een lepeltje de pitjes en zaadlijsten ui. Bestrooi de tomaten en komkommer aan de binnenkant met zout en zet de helften op z’n kop 15 minuten weg om uit te laten lekken. Pel intussen de gele ui en snipper deze fijn. Hak de bieslook fijn. Snij de uitgelekte tomaat en komkommer in kleine blokjes. Meng in een kom ui met komkommer, tomaat en bieslook. Breng op smaak met zout en peper. Laat de salade ca. 2 uur gekoeld staan. Snij de feta in twee platte stukken. Warm de grill (250°C). Doe de feta op een ovenvaste schaal of bord, bestrijk de stukken met de olie en grill de feta in ca. 4 minuten mooi bruin. Verdeel de salade over twee bordjes. Schep de feta erop, garneer met mooie lange sprieten bieslook en serveer direct.

Tip: je hoeft de feta niet te grillen. Blokjes feta dor de saladescheppen kan ook.



Komkommer in honingmosterdroom
 

griesesalade.jpg

Bijgerecht, Voorgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten


Ingrediënten

  • 1 kleine komkommer
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 1 eetlepel bieslook
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 1/2 eetlepel honing
  • 1 theelepel allesbinder
  • versgemalen peper
  • evt. zout

Benodigdheden:
magnetron


Bereidingswijze

Schil de komkommer, halveer hem in de lengte en schep het zaad eruit. Snij de helften in boogjes. Doe de komkommer in een schaal, dek die af en gaar de komkommer ca. 2 minuten, ca. 750 Watt. Laat de komkommer uit de magnetron afgedekt ca. 3 minuten nagaren. Roer de crème fraîche los met de allesbinder, honing, mosterd en zout en peper. Schep de saus door de komkommer en warm het gerecht afgedekt nog 1 minuut,ca. 750 Watt. Bestrooi met fijngeknipt bieslook.

Lekker met gegrilde vis en (nieuwe) aardappels.
Vegetarische variatie: met een gebakken kaasplak en gekookte aardappels.



Soep van komkommer, groene asperges en meloen

komkommersoep.jpgVoorgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Ingrediënten


Bereidingswijze

Schil de onderkant van de asperges en snij ze vervolgens in stukken. Houd de punten achter en doe deze over in een magnetronbestendige schaal met 1 eetlepel water. Zet de schaal, afgedekt, 1-2 minuten, ca. 750 watt in de magnetron. Haal met een aardappel- of meloenboor 6-9 mooie bolletjes uit de meloen voor garnering(of snij blokjes). Houd deze afgedekt achter. Halveer de komkommer en verwijder het zaad. Rasp de komkommer met een handrasp of in de keukenmachine. Voeg de komkommer en de bouillon toe aan de asperges in de schaal. Breng alles aan de kook in de magnetron, afgedekt, 5-6 minuten, ca. 750 watt en laat de soep zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer of in demengbeker en laat de soep afkoelen. Roer de fijgeknipte tuinkruiden door de afgekoelde soep. Breng de soep op smaak met zout, peper en limoen of citroensap, of ouzo of pastis.Serveer de soep, gegarneerd met de aspergepunten, meloenbolletjes en een blaadje munt of citroenmelisse.

Buro 3